Klooster kerk H. Agatha in St. Agatha

H. Agatha kerk  St. Agatha

Kruisheren Klooster Sint Agatha.

In een bocht van de Maas vlakbij Cuijk valt het oog van de reiziger op een rank klokkentorentje net achter de dijk. Het prijkt op de kerk van het klooster der Kruisheren in Sint Agatha. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot de 14e eeuw; op uitnodiging van de landsheer bouwen in 1371 enkele kruisheren een klein klooster bij de reeds bestaande kapel van de Heilige Agatha en nemen de bediening van de kapel op zich. Perioden van grote bloei wisselen af met slechtere tijden, maar telkens weer weten de kruisheren van Sint Agatha oorlog, ziekte en politiek beleid het hoofd te bieden. Tot op de dag van vandaag is de kloostertraditie levend gehouden.

Sinds 2006 is in een van de klooster- vleugels het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven gevestigd. Het centrum beheert het erfgoed – archieven, bibliotheek en voorwerpen – van meer dan honderd klooster - gemeenschappen uit Nederland. Er worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd.
In dezelfde vleugel is het kleine maar indrukwekkende iconenatelier van Liesbeth Smulders gevestigd.

In de altijd groene kloostertuin zijn typische kenmerken van een kloostertuin bewaard gebleven: productie van eigen voedsel, bezinning en recreatie. Er is ook een spirituele route door de tuin, met gedachten en overwegingen uit de verschillende kloostertradities van Nederland.

Het monumentale poortgebouw van het klooster biedt een gastvrij onthaal met o.a. koffie, thee, huisgemaakte kloosterkoek en soep. Vlakbij ligt het atelier van kruisheer en kunstenaar Edgard Claes o.s.c. Meerdere kunstwerken van zijn hand sieren gebouwen en tuin.

Openingstijden:
- Poortgebouw, westvleugel en kapel van het klooster zijn van mei t/m oktober geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Rondleidingen op afspraak.
- De kloostertuin is het gehele jaar te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Contactgegevens:
Klooster Sint Agatha
Kloosterlaan 24,
5435 XD Sint Agatha.
telefoon:  0485-311007
Website:   www.kloostersintagatha.nl
Mail:          Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Contact Info

Secretariaat van Stichting Cultureel Hart Cuijk

Graaf Hermanstraat 18
5431 GS Cuijk 

06-80125750
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sponsors

Plattegrond