Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Klooster St. Aegten

 

Klooster St. Aegten


In het kruisherenklooster van St. Agatha brengen meer dan honderd orden en congregaties uit heel Nederland hun erfgoed bijeen: archieven, boeken en kloosterlijke voorwerpen. Het erfgoed getuigt van de activiteiten van paters, broeders en zusters door de eeuwen heen, in Nederland en in de missielanden.

Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is medio 2006 officieel geopend na verbouwing van de westvleugel van het klooster. In de westvleugel krijgt de bezoeker een kijkje in het dagelijks kloosterleven dat met behulp van de collecties van het Erfgoedcentrum wordt geïllustreerd. Daarnaast kan men een blik werpen op het prachtige pandhof of een moment van bezinning nemen in de kapel. In de studiezaal van het centrum kunnen onderzoekers terecht voor studie naar de geschiedenis van de Nederlandse kloosterlingen in binnen- en buitenland.

In mei 2010 is het monumentale poortgebouw van het klooster, dankzij de inzet van velen, gerestaureerd. Tegelijk is het gebouw ingericht als bezoekerscentrum. Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen hier terecht voor een kop koffie of thee op het terras of aan een van de tafeltjes binnen. In het bezoekerscentrum kunt u een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het Nederlandse kloosterleven bekijken, een maquette van de omgeving bewonderen en kennismaken met de kruisheren en hun klooster.

Bij het klooster ligt tevens een bijzondere tuin. In de altijd groene tuin zijn typische kenmerken van een kloostertuin bewaard gebleven: productie van eigen voedsel, bezinning en recreatie. Ook kunt u een spirituele route volgen, met gedachten en overwegingen uit de verschillende kloostertradities van Nederland.

Openingstijden:
-Het bezoekerscentrum, de westvleugel en de kapel van het klooster zijn van mei t/m oktober geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
-De westvleugel en de kapel kunnen ook tijdens een rondleiding worden bezocht. Rondleidingen worden, op afspraak, gegeven op donderdagen en vrijdagen (het hele jaar door).

-De kloostertuin is het hele jaar te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.
-De studiezaal van het centrum is op donderdagen en vrijdagen, op afspraak, toegankelijk voor onderzoekers.

Contactgegevens:
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
Kloosterlaan 24
5435 XD Sint Agatha
0485-311007
www.erfgoedkloosterleven.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact Info

Secretariaat

Graaf Hermanstraat 18
5431 GS Cuijk 

06-80125750
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sponsors

Plattegrond