Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Klooster St. Aegten

Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.

Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven is gevestigd het Kruisherenklooster van Sint Agatha. Meer dan honderd kloostergemeenschappen uit Nederland brengen hier hun erfgoed – archieven, bibliotheek en voorwerpencollectie – bijeen. Het erfgoed getuigt van de activiteiten van paters, broeders en zusters door de eeuwen heen, in Nederland en in de missielanden. Een speciale collectie in beheer van het centrum is de oude bibliotheek van de Kruisheren. Deze kloosterbibliotheek is uniek in Nederland: het is de enige die steeds ter plekke bewaard is gebleven. De gehele collectie boeken en handschriften tot 1800 is onder de Wet Behoud Cultuurbezit Nederland geplaatst, in totaal ca. 10.000 banden. Daaronder enkele handschriften die rond 1500 in het klooster zijn geschreven en geïllustreerd.

In de westvleugel van het klooster heeft het Erfgoedcentrum een - wisselende - tentoonstelling ingericht. Al wandelend door de kloostergangen maakt u kennis met de geschiedenis van het Nederlandse kloosterleven. In de studiezaal van het centrum kunnen onderzoekers terecht voor studie in archieven en bibliotheek. Op zoek naar het veelzijdige verhaal van Nederlands kloosterlijke verleden.

Openingstijden: - Tentoonstelling te bezichtigen van mei t/m oktober op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Rondleidingen op afspraak. - De studiezaal is op afspraak op donderdag en vrijdag geopend.

Contactgegevens: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Kloosterlaan 24,  5435 XD Sint Agatha, telefoon; 0485-311007

www.erfgoedkloosterleven.nl  mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact Info

Secretariaat van Stichting Cultureel Hart Cuijk

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mobiel  06-80125750
 

Sponsors

Plattegrond