Logo cultureel hart cuijk

Cultuur aan de Maas 2025

op eerste zondag van september 2025

Klik voor info;  Cultuur aan de Maas in Cuijk

HONDERDEN DEELNEMERS IN HET CENTRUM VAN CUIJK

CULTUUR AAN DE MAAS IN TEKEN VAN DE DANS

De negende editie van de Cuijkse Uitmarkt Cultuur aan de Maas op zondagmiddag 26 augustus belooft een groots spektakel te worden. De organisatoren die deel uit maken van de Stichting Cultureel Hart Cuijk hebben vele honderden deelnemers aangetrokken die samen verantwoordelijk zijn voor tientallen optredens op podia in het oude centrum van Cuijk. Rode draad in de optredens op die zondagmiddag is ‘de dans’. Op het hoofdpodium op het Schouwburgplein treden diverse dansgroepen op en voor het eerst is op hetzelfde plein een tweede podium voorzien, waar kleinere dansgroepen en individuele dansers hun optredens verzorgen.

Geheel in de lijn van het hoofdthema ‘de dans’ reikt het bestuur van Cultureel Hart Cuijk rond de klok van drie uur de 4e Bronzen Merlet uit aan het Hapse Dansgezelschap de Zelfkanthennekes. ‘Met hun optredens in binnen- en buitenland zetten zij Haps en de gemeente Cuijk op de kaart en zij doen dat op een dergelijk hoog niveau, dat diverse nationale en internationale titels en kampioenschappen zijn binnengehaald’, legt CHC - voorzitter Martin van den Hanenberg uit. ‘Daarmee voldoen De Zelfkanthennekes aan het belangrijkste criterium voor de Bronzen Merlet die bestemd is voor die kunstenaar of groepering, die Cuijk buiten de grenzen cultureel promoot’. De Zelfkanthennekes presenteren zich rond de uitreiking van de 4e Bronzen Merlet op het hoofdpodium op het Schouwburgplein.

Naast de vele optredens van dansgroepen staan ook optredens van zanggroepen en koren op het programma, terwijl op het kerkplein voor de Sint Martinuskerk een vijftal muziekgezelschappen een klein concert verzorgen. Heel bijzonder is dit jaar het optreden van de Cuijkse Theatergroep Pleunie Hoving die in de tuin van het voormalig klooster van de Paters Oblaten waar om 14.30 uur en om 16.00 uur de voorstelling ‘Gestrand in Bohemia’ te zien zal zijn. Op de parkeerplaats bij hetzelfde voormalige klooster wordt gedurende de hele middag een Turkse Bazaar gehouden, die in het teken staat van de 400 jarige betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Uiteraard exposeren de Beeldende Kunstenaars Cuijk in een tweetal ruimtes binnen in hetzelfde klooster aan de Grotestraat.

Koorliefhebbers kunnen genieten tijdens korte concertjes in de Protestantse Kerk en in de Sint Martinuskerk en in de laatste kerk verzorgt om 16.00 uur Leon van den Brand een orgelconcert op het Severijn Orgel. Buitenkoren en Popkoren treden op diverse open podia in het Cuijkse centrum op.

Het oude centrum van Cuijk herbergt een grote groep culturele instellingen die allemaal hun deuren open zetten en die zich extra feestelijk presenteren op dit jaarlijkse festival. Het onlangs geopende Pakhuis tussen Heemtuin en Foto Archief Dienst is een bezoek meer dan waard. In en rond het Tuigleerstraatje zijn veel activiteiten gericht op kinderen. Toneelvoorstellingen, een verhalenverteller en dierenfiguren uit het boekje ‘Dasjemenou’ staan daar garant voor.

Het volledige programma met tijden en locaties van optredens is te vinden op de website www.cultureelhartcuijk.nl .

De boeken / kunstmarkt begint om 12.00 uur – de optredens starten om 13.00 uur. Het einde van het programma is om 17.00 uur. Het festival is gratis te bezoeken en er is volop gratis parkeergelegenheid rond het centrum van Cuijk. De terrassen van de diverse horeca ondernemers zijn geopend.