Logo cultureel hart cuijk

Cultuur aan de Maas 2025

op eerste zondag van september 2025

Klik voor info;  Cultuur aan de Maas in Cuijk

Als je met mensen praat over Homburg hoor je ze wel eens zeggen oh, komt Homburg uit Wormer? Ik dacht uit Cuijk’. Dat staat in het voorwoord van het begin dit jaar verschenen boekwerk over Homburg.

 

 

Vleeswarenbedrijf Homburg heeft bestaan van 1905 tot 1993 en was van 1949 tot 1993 gevestigd in Cuijk. Cees Homburg en zijn vriendin Astrid van Leek begonnen met het verzamelen van foto’s, gegevens en verhalen over de fabriek. Dat resulteerde in het boek ‘Homburg’ dat donderdag 19 februari officieel is overhandigd aan de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar.

Rijke geschiedenis “Het is een feest van herkenning”, vertelt Hillenaar na een eerste kennismaking met het boek. “Het is niet alleen het verhaal over de Homburg fabriek, maar ook over de familie en de lokale historie. Dat is natuurlijk een hartstikke rijke geschiedenis”, zegt Hillenaar. En terwijl hij door het boek bladert: “De oude advertenties en foto’s van toen, dat is nostalgie.” “Het is ook af en toe anekdotisch”, vult Homburg aan.

Jeugdherinneringen Bij zowel Hillenaar als Homburg komen jeugdherinneringen bovendrijven. Dat zal voor meer mensen in en om Cuijk, die Homburg gekend hebben, zo zijn. Voor hen is het ook geschreven. Homburg: “Voor familie, bekenden en voor de mensen die hier gewerkt hebben.” “Én voor familie van degenen die er gewerkt hebben”, voegt Van Leek eraan toe. Ze ontmoette Cees Homburg tien jaar geleden op het terras van voormalig restaurant ffw88. De verhalen die ze in de loop der jaren over het vleeswarenbedrijf hoorde, brachten haar op het idee om het vast te leggen. “Uit eerbetoon aan zijn opa en aan zijn vader, Simon Homburg, die het bedrijf hier in Cuijk heeft uitgebouwd en tot een wereldconcern gemaakt heeft.”

Bingo ‘De geschiedenis van slagerij tot vleesindustrie’ staat er op de cover die door Clemens Binckhorst van Printservice Cuijk is ontworpen. Die geschiedenis ontvouwt zich in woord en beeld in het naslagwerk. Een voorproefje hieruit: ‘1949 is het jaar waarin alles te klein wordt en naar uitbreiding van het pand moet worden gezocht. Dat is in Haarlem, midden in een woonwijk waar de firma zit, niet mogelijk. (…) De verhuizing verloopt heel vlot. De machines die ’s ochtends nog worst produceren in Haarlem staan ’s avonds al bedrijfsklaar in Cuijk.’ Homburg: “Cuijk heeft leren bingoën door Homburg”, zegt hij met een lach. Ja, ook de beroemde personeelsfeesten hebben een plekje gekregen in het boek. Met deze eerste oplage van honderd exemplaren ligt, zoals in het boekwerk geschreven staat, ‘de naam Homburg vast op papier’. “Het is een aardig naslagwerk geworden.”

Te koop Een boek vol geschiedenis en verhalen, met veel oude foto’s van de Homburg fabriek en de medewerkers. Lang verwacht, maar nu is het er. Iedereen die het boek wil kopen, kan hiervoor terecht bij Astrid van Leek door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten bedragen 20 euro binnen Nederland (inclusief verzendkosten).

Bron: De Weekkrant