Logo cultureel hart cuijk

Cultuur aan de Maas 2024

op eerste zondag van september 2024

Klik voor info;  Cultuur aan de Maas in Cuijk

                                                                                                               

Monumentnr: 517514,            Grotestraat 1,         5431 DG  Cuijk                       Onderdeel I, fabrikanten woonhuis (Grotestraat 1)

Woonhuis van de in 1843 uit Frankrijk komende leerlooiersfamilie M.B. Regouin, in de 19de eeuw gewijzigd, terwijl de voorgevel in 1910 werd verbouwd naar plannen van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw. De kern van het huis is ouder (18de-eeuws, mogelijk 17de-eeuws). Het huis staat op de hoek met de Deken van den Ackerhof. Het ligt aan drie zijden vrij op het perceel. De oost- en zuidkant van het perceel grenzen aan voormalige fabrieksgebouwen van de looierij.

Omschrijving
Het woonhuis heeft een oppervlakte van circa 13.9 x 11.8 meter. Het bestaat uit een voor- en achterhuis van twee verdiepingen, met verschillende verdiepingshoogten. Beide zijn voorzien van een schilddak, parallel aan de Grotestraat. De buitenmuren zijn van handvorm baksteen, gemetseld in kruisverband. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed. De voorgevel is, evenals de linker zijgevel voorzien van blokpleisterwerk en een houten bakgoot met gesneden gootklossen. Boven de monumentale ingangspartij bevindt zich op de verdieping een melkmeisje (driedelig venster) en in het dak een driehoekige topgevelbekroning met dakoverstek. Beneden zijn schuiframen en boven T-ramen. De bovenlichten zijn alle voorzien van gekleurd gals-in-lood met Jugendstil motieven. De achtergevel, die uit schoon metselwerk bestaat, heeft vierruits vensters op de verdieping en een goot met kroonlijst op gesneden gootklossen. Het huis heeft een fraai interieur met o.a. een 19de-eeuwse wandbetimmering in de hal, met schijnpilasters en rondboogdoorgangen. De kamers van de begane grond in het voorhuis hebben een verhoogde ligging ten opzichte van de straat, in verband met de grote gewelfde kelder in het rechter deel van het voorhuis. In de linker kamer een wit marmeren schoorsteenmantel. De plafonds in de hal en in de kamers van het achterhuis zijn gespelderd. De rechter voorkamer heeft een stucplafond met geprofileerde lijsten en blad- en bloemmotieven. De rechter voorkamer op de verdieping heeft een stucplafond met Jugendstil zonnebloemornament in het midden. Beide sporenkappen van de huizen hebben gedeeltelijk eiken spanten met korbeels. Op het erf achter het huis ligt een oude bestrating van rivierkeien, afkomstig uit de nabijgelegen Maas. Het perceel is aan de kant van de Grotestraat en langs de Deken van den Ackerhof afgezet met een smeedijzeren hek met poort. Het hek is geplaatst op een gemetseld tuinmuurtje, voorzien van een ezelsrug.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bloei van de looierij-industrie in de Maaskant. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis en als voorbeeld van het werk van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw. Het is van industrieel-archeologisch belang als het woonhuis van M.B. Regouin, die in 1843 hiernaast zijn looierij stichtte en hiermee een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van Cuijk en omgeving. Het woonhuis vormt samen met het hoofdgebouw en de fabrieksschoorsteen van de looierij een waardevol fabriekslandschap in de kern van Cuijk. Het woonhuis is door de gecompliceerde bouwgeschiedenis betrekkelijk zeldzaam.